Podsumowanie edycji 2016

Ustanowienie Rekordu Guinnessa, Kuchnia Mistrzów z wieloma gwiazdami świata kulinariów, Inteligentna Restauracja - niezwykły projekt, jakiego w Polsce jeszcze nie było. To tylko wybrane atrakcje, jakie przygotowano dla Zwiedzających podczas 24. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®. Tegoroczną edycję imprezy odwiedziło blisko 13 000 Gości, a swoją ofertę zaprezentowało 380 Wystawców.

 

pobierz raport z poprzedniej edycji>>

 

 

 

 

 

 

 

Kuchnia Mistrzów

 

Podczas tej edycji Targów wybitni szefowie, znani m.in. z telewizyjnych programów kulinarnych, zaprezentowali w Kuchni Mistrzów swoją wizję przyrządzania potraw. Branżowi specjaliści podzielili się z kolei wiedzą z zakresu food-pairingu (sztuki łączenia smaków) oraz marketingu sensorycznego.

Jedną z najjaśniejszych gwiazd specjalnej strefy pokazowo-warsztatowej był Andrea Camastra, szef kuchni i właściciel restauracji Senses. Podczas kulinarnego show zaprezentował wariacje dookoła buraka – proces komponowania dań oraz przygotowywania różnych tekstur z tego warzywa: pian, pudrów, żeli, nowoczesnego chłodnika i innych.

 – Obojętnie co się w życiu robi, trzeba czerpać z tego radość. Nie można zostać najlepszym w swojej dziedzinie, jeżeli z ciężką pracą nie idzie w parze pasja. Tym, co odznacza dobrego szefa kuchni jest inteligencja i tworzenie z serca. Mnie gotowanie bardzo cieszy, szczególnie tutaj, kiedy mam okazję podzielić się swoją wiedzą na żywo przed tak dużą publicznością. Targi HORECA® są niesamowitym wydarzeniem. Nie spodziewałem się aż tak dużej ilości interesujących artykułów, prezentowanych na stoiskach. Przed moim pokazem w czasie kilkunastu minut spędzonych wśród Wystawców znalazłem 10-15 konkretnych produktów, które chciałbym kupić i zastosować w mojej restauracji. Targi są imponujące, zarówno pod kątem szerokiej oferty, jak i samej organizacji. Jeżeli tylko dostanę ponowne zaproszenie, z wielką przyjemnością znów pojawię się na Targach HORECA® – mówił na gorąco po swoim kulinarnym występie Andrea.

 

 

 

Szósty zmysł, czyli zrozumieć innowacje

 

„Inteligentna Restauracja” to projekt, jakiego do tej pory na taką skalę jeszcze nikt w Polsce nie realizował. W specjalnej strefie, zaaranżowanej na restaurację XXI wieku, swoją ofertę przedstawili producenci i dystrybutorzy innowacyjnych urządzeń oraz rozwiązań IT, usprawniających pracę w lokalach gastronomicznych. Zaprezentowali czytniki, monitory, tablety, aplikacje oraz specjalistyczne oprogramowanie. Każdy Zwiedzający mógł zamówić kawę w kawiarni I Love Coffee i sprawdzić status swojego zamówienia na nowoczesnym monitorze Digital Signage. Przetestował dotykowe stoły oraz aplikacje i za ich pomocą dokonał wyboru z menu, zapłacił „wirtualnie”, a do stolika przyniosła mu ją profesjonalna obsługa kawiarni I Love Coffee. Degustując czarny trunek za pomocą aplikacji  „GRAVA Chillroom” i specjalnych okularów przeniósł się w inną rzeczywistość, np. na malowniczą plażę.

 

 – Na targach HORECA® wystawialiśmy się pierwszy raz, ale z udziału w imprezie jesteśmy bardzo zadowoleni. Na naszym stoisku jest duży ruch, udało nam się zrealizować wszystkie założenia biznesowe, z którymi tutaj przyjechaliśmy. Nawiązaliśmy sporo rokujących kontaktów i zakładam, że dadzą one efekt w postaci konkretnych realizacji. Uważam, że forma marketingu bezpośredniego, wystawienniczego w takiej branży jak nasza bardzo się sprawdza – możemy pokazać nasze urządzenia, Klient może ich dotknąć i przetestować ich działanie. Jest dobrze! – podsumowuje udział firmy GoPos w Targach jej przedstawiciel Dawid Knapik.

 

 

 

Wina z najdalszych zakątków świata

 

Tradycyjnie już równocześnie z Targami HORECA® odbyło się jedyne tego typu w Polsce spotkanie branży winiarskiej. Podczas Międzynarodowych Targów Wina w Krakowie ENOEXPO® restauratorzy mogli nie tylko spróbować win niedostępnych na polskim rynku, ale przede wszystkim rozwinąć współpracę z producentami i dystrybutorami wina z wielu krajów. Silną reprezentację miała również Polska. Ważnym punktem Targów były degustacje typu Masterclass, prowadzone przez uznanych enologów. Prezentowano trunki absolutnie wyjątkowe m.in roczniki pięćdziesięcioletnie oraz wina biodynamiczne. Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty dla sommelierów, organizowane zgodnie z zasadami Wine and Spirits Education Trust. Organizatorzy zadbali także o dystrybutorów oraz importerów i głównie z myślą o nich prezentowano regulacje prawne, dotyczące sprowadzania wina czy handlu tym trunkiem w Internecie. Krajem Partnerskim tej edycji były Węgry. Paleta węgierskich win wyróżnia się bogactwem i różnorodnością, są doceniane na całym świecie, nagradzane na międzynarodowych konkursach i festiwalach.

 

 

 

Salon Kawy i Herbaty

 

Podczas zeszłorocznej edycji Targów HORECA® w Salonie Kawy i Herbaty odbyły się Mistrzostwa Polski w parzeniu kawy Cup Tasters 2017 – jedne z najbardziej prestiżowych zawodów rangi krajowej, organizowane pod patronatem polskiego oddziału Speciality Coffee Assotiation of Europe (SCAE). Zwycięzcą edycji 2017 został Grzegorz Kurzajczyk, reprezentujący Brisman Kawowy Bar. Zajęcie pierwszego miejsca zapewniło mu udział w Mistrzostwach Świata Cup Tasters, które odbędą się w czerwcu 2017 roku w Budapeszcie. Swoimi umiejętnościami mogli się także pochwalić specjaliści w parzeniu herbaty. Tytuł Mistrza Polski zdobył Paweł Staniszczak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Konkurs HORECA®

 

Podczas Targów doceniono nie tylko najlepszych kelnerów, baristów czy znawców herbaty, ale również Wystawców. Z myślą o nich zorganizowano konkurs na Najlepszy Produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii Targów HORECA® 2016. Nagrody przyznano w dwóch kategoriach: wyposażenie i urządzenia gastronomiczne oraz wyposażenie hotelu.  W kategorii  „Wyposażenie i urządzenia gastronomiczne” nagrody otrzymały firmy Jeven Sp. z o.o. za filtr tłuszczowy UV-Turbo oraz firma Rational Sp. z o.o. za Self Cooking Center XS®. W kategorii „Wyposażenie hotelu” jury doceniło składaną podłogę taneczną „MACARENA”, prezentowaną przez firmę M.I.L.-System oraz chłodniczy Bufet Premium Cold firmy KOMAT. Przyznano również wyróżnienie, które otrzymała firma CHRIS za szafę do sezonowania wołowiny Dry Ager Dx 1000.

 

 

 

 

 

 

Rekordowy 6. Krakowski Bieg Kelnerów

 

Podczas ubiegłorocznej edycji Biegu Kelnerów podjęto próbę pobicia rekordu świata w ilości utrzymanych w jednej dłoni kieliszków. W tym roku poprzeczkę ustawiono znacznie wyżej.

 

Po raz pierwszy na świecie podjęliśmy próbę nie pobicia, a ustanowienia Rekordu Guinnessa. Udało się! 20 osób przez 20 sekund utrzymało w jednej dłoni 15 kieliszków.  Wyczyn zgłosiliśmy już Komitetowi Rekordu Guinnessa i czekamy na oficjalne uznanie ustanowionego rekordu – mówi Tomasz Krupa, koordynator szóstej edycji Krakowskiego Biegu Kelnerów.

 

Oprócz próby ustanowienia Rekordu Guinnessa, 18 kelnerów podjęło walkę o pierwsze miejsce w 6. Biegu Kelnerów. Liczyła się zręczność, gracja, spryt i wiedza. Jury bacznie obserwowało zawodników i oceniało m.in. profesjonalną postawę kelnerską, prawidłowe nakrycie stołu, w tym rodzaj serwisu, czy kolejność podawania potraw i trunków. Nie obyło się również bez najbardziej widowiskowej części zawodów, czyli biegu z jajkiem na łyżce.

 

W tym roku pierwsze miejsce zajęła Lucyna Stępień, reprezentująca restaurację Oranżeria z Kielc.

 - Dałam z siebie wszystko, ale naprawdę nie spodziewałam się wygranej. To dla mnie przede wszystkim bardzo duże wyróżnienie i zaskoczenie. Bardzo się cieszę, że dzięki Targom i takim konkursom w ramach Targów organizowanych, możemy się rozwijać i ktoś może docenić naszą pracę. Pierwsze miejsce napawa mnie dumą i motywuje do dalszych działań. Zapewne po powrocie do pracy pozostali członkowie zespołu inaczej na mnie spojrzą i już czuję się bardzo wyróżniona. Do startu w biegu nie przygotowywałam się w żaden specjalny sposób. O 1.00 w nocy skończyłam pracę, krótki odpoczynek i wyjazd do Krakowa. Podobnie będzie po Biegu – za moment wybieram się w drogę powrotną, by zdążyć do pracy. Taka jest jej specyfika. To nasze życie i zawód kelnera nie jest zwykłym zajęciem. Moim zdaniem trzeba mieć do niego powołanie. Dzisiejsza wygrana bardzo mnie cieszy. Największą nagrodą jest jednak uśmiech na twarzy zadowolonego Klienta, odwiedzającego restauracje w której pracuję – podsumowuje zdobywczyni pierwszego miejsca.

 

Wszyscy kelnerzy, biorący udział w zawodach otrzymali pamiątkowe dyplomy. Zawodnikom, którzy ulokowali się na podium, organizatorzy Biegu – Targi w Krakowie Sp. z o.o. oraz Krakowska Szkoła Restauratorów – wręczyli nagrody, ufundowane przez sieć komórkową Play, firmę Witek’s, EventX, portal Nocowanie.pl oraz Stowarzyszenie Kelnerów Polskich.