Salony tematyczne

16. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD®

 

Najlepsza opcja dla firm z produktami spożywczymi i usługami dla gastronomii. Zapraszamy Wystawców, którzy chcą zaprezentować m.in.: żywność, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, produkty piekarnicze, przyprawy, warzywa i owoce.

 

Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD® są doskonałym dopełnieniem Targów HORECA®. Umożliwiają producentom i dystrybutorom żywności oraz napojów bezpośredni kontakt z przedstawicielami branży gastronomicznej. Zwiedzający poszukują tu nowych produktów i kontaktów biznesowych, ale także inspiracji do dalszego rozwoju działalności. Spełnieniu tych celów sprzyjają tematyczne salony: Salon Kawy i Herbaty, Salon Piwa Beer&More, Salon Słodkich Inspiracji, a także szkolenia i prezentacje odbywające się w strefie pokazowo-warsztatowej.

Salon Kawy i Herbaty

 

Salon Kawy i Herbaty umożliwia producentom i dystrybutorom kawy i herbaty oraz sprzętu do ich parzenia promocję produktów oraz nawiązanie kontaktów biznesowych. Jest doskonałą okazją, aby odkryć na nowo sztukę parzenia oraz przygotowania kawy i herbaty podczas licznych seminariów i warsztatów. W trakcie salonu odbywają się Mistrzostwa Polski w parzeniu kawy Cup Tasters oraz Mistrzostwa Polski Tea Brewers Cup.

 

Jest więcej konkretnych klientów, którzy wiedzą czego chcą, czego oczekują, przez co łatwiej będzie przygotować ofertę. Dodatkowo na plus działa świetna organizacja, wspaniała atmosfera – nie dostrzegam absolutnie żadnych minusów.

Beata Mozer, Coffema International Poland Sp. z o.o.

 

Salon Piwa Beer&More

 

To właśnie tu browary mogą zaprezentować swoje produkty konkretnej grupie odbiorców z sektora HoReCa. Salon Piwa wyróżnia formuła prawdziwych profesjonalnych targów i w przeciwieństwie do festiwali, tutaj można nawiązać długotrwałe relacje biznesowe.

 

Na krakowskich Targach wystawiamy się po raz pierwszy, do tej pory uczestniczyliśmy tylko w targach piwnych. Dostrzegamy natomiast ogromny potencjał biznesowy w branży HoReCa, więc nie mogło nas tutaj zabraknąć. Z udziału w imprezie jesteśmy zadowoleni, jest spore zainteresowanie naszymi produktami.

Sylwia Madej-Ratajczak, Rzemieślniczy Browar Jana

Salon Słodkich Inspiracji

 

Deser jest ważną częścią menu restauracji. Oryginalne zestawienia smakowe, wykwintne, ale lekkie i zdrowe desery sezonowe, samodzielnie przygotowane sorbety czy lody. Szefowie kuchni podążają za światowym menu, więc chcą podawać desery na wysokim poziomie, a przy tym zachować indywidualizm by powstało jedyne w swoim rodzaju cukiernicze dzieło. Pomysłowo przygotowany deser pozostawia przyjemne wrażenia, które mają wpływ na całościowy odbiór lokalu. Salon Słodkich Inspiracji jest doskonałym miejscem prezentacji „słodkich receptur” oraz nawiązania kontaktów biznesowych producentów i dostawców dodatków do deserów, słodkich wyrobów, lodów, dekoracji cukierniczych oraz wyposażenia kawiarni, cukierni i lodziarni z restauratorami.

Kuchnia Mistrzów

 

W ramach Akademii HORECA jednym z kluczowych wydarzeń jest Kuchnia Mistrzów – trzydniowe kulinarne show z udziałem ekspertów oraz znanych gwiazd gastronomii. Podczas ostatniej edycji wybitni szefowie kuchni jak Adam Chrząstowski, Tomasz Purol, Piotr Ślusarz czy Sebastian Olma podzielili się filozofią na prowadzenie biznesu oraz zaprezentowali własną wizję przyrządzania potraw. W Kuchni Mistrzów poruszane były tematy z zakresu food-pairingu (sztuki łączenia smaków) oraz marketingu sensorycznego.

 

W 2016 roku gościem specjalnym był Andrea Camastra, szef kuchni i właściciel restauracji Senses, odznaczonej najbardziej prestiżową i pożądaną przez restauratorów Gwiazdką Michelin.

Podczas kulinarnego show zaprezentował wariacje dookoła buraka – proces komponowania dań oraz przygotowywania różnych tekstur z tego warzywa: pian, pudrów, żeli, nowoczesnego chłodnika i innych.

 

Obojętnie co się w życiu robi, trzeba czerpać z tego radość. Nie można zostać najlepszym w swojej dziedzinie, jeżeli z ciężką pracą nie idzie w parze pasja. Tym, co odznacza dobrego szefa kuchni jest inteligencja i tworzenie z serca. Mnie gotowanie bardzo cieszy, szczególnie tutaj, kiedy mam okazję podzielić się swoją wiedzą na żywo przed tak dużą publicznością.

Andrea Camastra, Restauracja Senses