W myśl hasła przewodniego “Pole do przepisu” wszystkich chętnych zaprosimy na praktyczne warsztaty w Stacji Doświadczalnej Uniwersytetu Rolniczego, gdzie rośnie głąbik krakowski. To właśnie inicjatywa Targów HORECA® związana z przywróceniem na krakowskie stoły głąbika krakowskiego zwróciła uwagę kucharzy i restauratorów na nowe smaki i możliwość wprowadzenia ciekawych pozycji do menu. Tym razem pod okiem specjalistów z UR będzie można własnoręcznie zasadzić nowe głąbiki i zdobyć wiedzę na temat uprawy tej wyjątkowej odmiany sałaty łodygowej. Natomiast w EXPO Kraków podczas pokazów kulinarnych w strefie „Chef’s Cooking – gotowanie na szóstkę” wybitni krakowscy szefowie kuchni będą tworzyć autorskie dania zainspirowane krakowskimi produktami lokalnymi promowanymi na stoisku Krakowskiej Strefy Slow Food. W ramach projektu Slow Food - CE realizowanego przez Miasto Kraków zostało wyróżnionych sześć krakowskich produktów: głąbik krakowski, kiełbasa piaszczańska, pstrąg ojcowski, czosnek galicyjski, chleb prądnicki i obwarzanek krakowski. Oprócz inspiracji produktowych nie zabraknie nowości sprzętowych oraz tematów dotyczących motywacji w pracy szefa kuchni, współpracy i budowania relacji szef kuchni – właściciel czy wpływu gastrofizyki na doświadczanie jedzenia. Planowane są także dwa warsztaty typu Masterclass: „Polskie wina lokalne” oraz „Cydry i sery zagrodowe”.
Rejestracja uczestników i pełny program na stronie: www.chefsday.pl.