Zapowiada się zatem wielkie wydarzenie, podczas którego emocje nie tylko kulinarne sięgną zenitu. Sześciu młodych, utalentowanych szefów kuchni stanie do rywalizacji by zdobyć upragnioną statuetkę i tytuł Najlepszego Szefa w Polsce. To wspaniałe kulinarne widowisko rozegra się podczas 27. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®.


Na oczach szerokiej publiczności oraz polskich i zagranicznych jurorów – szefów kuchni
z gwiazdkowych, znakomitych restauracji, autorytetów w dziedzinie światowych kulinariów zaprezentują swoje umiejętności następujący szefowie:
- Łukasz Budzik – restauracja Mennicza Fusion, Wrocław
- Ernest Jagodziński – restauracja Autentyk – kuchnia i ludzie, Poznań
- Jakub Kasprzak – Sezony. Restauracja i Hotel, Trzek
- Krzysztof Nawrocki – restauracja Karczoch, Konstancin Jeziorna
- Michał Stężalski – restauracja Szara Gęś, Kraków
- Mateusz Suliga, Hotel Uniqus Palace, Kraków


W ciągu 5 godzin i 35 minut kandydaci przy wsparciu swoich pomocników (commis) będą musieli przygotować danie mięsne dla 15 osób, zaprezentowane na platerze (tacy) oraz danie z ryby w 15 porcjach, które zaserwują wyłącznie na talerzach. Dania oparte będą przede wszystkim na polskich tradycyjnych produktach.

- zobacz opis>>
- zapraszamy na www.bocusedorpoland.pl



- Bardzo się cieszę, że kolejna polska selekcja przed nami. Mając doświadczenie z organizacji pierwszej selekcji, udziału w europejskim półfinale w Turynie, ale też zaznaczając polski akcent w Lyonie, jestem przekonany, że każda kolejna selekcja będzie dopracowana w najmniejszym szczególe choć pewnie nie będzie tak idealnie, żeby nie było nad czym pracować w przyszłości. Była Warszawa, był Turyn, był Lyon teraz będzie Kraków co dla mnie osobiście, oznacza przyspieszony puls, bo jak większość wie to miasto znalazło swoje miejsce głęboko w moim sercu, tym bardziej będzie to dla mnie wielkie wydarzenie - mówi Adam Chrząstowski, Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland.


Bocuse d’Or to najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie, powołany przez Paula Bocuse – wybitnego szefa kuchni, ojca ruchu nouvelle cuisine. W styczniu 1987 Paul Bocuse stworzył Bocuse d'Or, rewolucyjny konkurs gastronomiczny. Opierając się na najważniejszych wydarzeniach sportowych, wyobrażał sobie prawdziwe igrzyska kulinarne, w których kładzie się nacisk na kuchnię i kucharzy. W organizowanym co dwa lata konkursie bierze udział kilkadziesiąt krajów z Europy, Azji, Ameryki Łacińskiej oraz kilka indywidualnych państw. Każdy z krajów wyłania swojego reprezentanta w krajowych eliminacjach. Następnie, zwycięzcy z poszczególnych krajów walczą o jak najlepsze miejsce w rozgrywkach na poziomie kontynentalnym, aby zmierzyć się w spektakularnym, światowym finale konkursu w Lyonie.
Idea konkursu: zebranie 24 młodych szefów kuchni z całego świata, spośród najbardziej obiecujących talentów ich pokolenia i przygotowanie przez nich znakomitych potraw w ciągu 5 godzin 35 minut, przed publicznością. O rozstrzygnięciu Wielkiego Finału decyduje jury złożone z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie.