Dzięki współpracy Targów w Krakowie z Uniwersytetem Rolniczym w Stacji Doświadczalnej Katedry Roślin Warzywnych i Zielarskich w Mydlnikach wyhodowano kilkaset sztuk tej sałaty specjalnie na majowy Chef’s Day by HORECA w Krakowie. O ile nasze wydarzenie nie mogło się odbyć ze względu na pandemię, to nasz główny bohater nie poddał się i przepięknie wyrósł, doglądany i pielęgnowany przez pracowników UR. Niesłabnące zainteresowanie kucharzy głąbikiem spowodowało, że w ostatni czwartek kilku z nich chętnie wzięło udział w zbiorach. Dziękujemy, Łukasz Cichy, Michał Cienki, Jan Filipczyk i Jakub Antoniszak, że pomimo tego trudnego czasu jesteście z nami i działacie dzieląc się efektami swojej pracy. Liczymy, że wkrótce będziemy mogli spróbować potraw z głąbika w kolejnej odsłonie sezonowego menu w Waszych restauracjach. Efekty dalszej pracy nad głąbikiem będziemy śledzić w kolejnych odsłonach.