Nieprzypadkowo chcemy zwrócić uwagę w tym roku na dziczyznę. Polacy jedzą dwukrotnie więcej mięsa niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), co potęguje wzrost otyłości u dzieci. Pomimo rosnącej w społeczeństwie świadomości zalet zdrowego odżywiania, nadal wiele osób przedkłada ilość jedzenia nad jakość. Dlatego proponujemy dziczyznę jako produkt naturalny, chudszy i dużo zdrowszy niż mięso zwierząt hodowlanych. Szefowie kuchni także coraz chętniej sięgają po dziczyznę ze względu na jej wyjątkowe walory żywieniowe i możliwość łączenia z różnymi produktami czy napojami. W pierwszym dniu targów (środa, 16 listopada) odbędą się pokazy kulinarne prowadzone przez znakomitych kucharzy specjalizujących się w kuchni myśliwskiej. W ostatnim (piątek, 18 listopada) - młodzież ze szkół gastronomicznych zmierzy się z tematem dziczyzny w specjalnym konkursie. A wszystko po to, aby zmieniać nawyki żywieniowe nie tylko dorosłych, ale przede wszystkim młodych Polaków.
Zdaniem Adama Chrząstowskiego, wybitnego szefa kuchni i ambasadora marki HoReCa Las-Kalisz – rzeczywiście jemy bardzo dużo mięsa i sam po sobie wiem, że trudno z pewnych nawyków zrezygnować, ale myślę, że taki świadomy wybór czegoś co jest lepsze, zdrowsze, bardziej organiczne pozwoli nam przede wszystkich zachować zdrowie. I o to właśnie chodzi, żeby mieć wybór i korzystać z tego, co oferuje natura nie odmawiając sobie przyjemności jedzenia.
Więcej na temat Mistrzostw na stronie https://www.mistrzostwadziczyzna.pl/.