​​​​

KULINARNE ODKRYCIA AMERYKI 2021


Dział Rolny Ambasady USA w Warszawie oraz Targi w Krakowie HORECA GASTROFOOD zapraszają na Kulinarne Odkrycia Ameryki, czyli na największe tegoroczne wydarzenie promujące amerykańskie produkty na polskich stołach!


Poznaj amerykańskiego homara, mintaja, dzikiego łososia i wołowinę. Zakochaj się w batacie, cieciorce, soczewicy i ryżu. Odkryj prawdziwe kulinarne skarby Ameryki razem z amerykańskimi ekspertami, słynnymi szefami kuchni z Polski oraz uznanymi influencerami.



MENU WYDARZENIA


I dzień, 26 kwietnia 2021, poniedziałek


godz. 15:00


Otwarcie wydarzenia


Jonn Slette, Attache ds. Rolnych Ambasady Amerykańskiej,

Ewa Woch, Wiceprezes, Targi w Krakowie Sp. z o.o.


godz. 15:10 - 15:25


Comfort food.
​Amerykańskie wydanie

Szef kuchni Agata Wojda


godz. 15:25 - 15:45


Dobra ryba w rękach
szefa kuchni ​to skarb


Szef kuchni Iwona Niemczewska


godz. 15:45 - 16:05


Mintaj od podstaw.
​Jak znaleźć dobrego dostawcę


Szef kuchni Jarek Walczyk

godz. 16:15 - 16:30


Dlaczego batat?
American Dream w jednym warzywie


Monika Wiśniowska

godz. 17:00 - 17:10


Strączkowe w kuchni – odpowiedź
na potrzeby gastronomii

Bartosz Wilczyński

II dzień, 27 kwietnia 2021, wtorek


godz. 15:00


Powitanie





godz. 15:10 - 15:25


Tygiel smaków


Szef kuchni Bogdan Gałązka

​​


​godz. 15:25 - 15:45


Ryż do sushi bez tajemnic

Szef kuchni Adrian Kiersnowski   


godz. 15:45 - 16:05


Sezon na BBQ



Szef kuchni Jarosław Uściński


godz. 16:05 - 16:25


Z szacunkiem dla wołowiny


Szef kuchni Adam Chrząstowski


godz. 16:55 - 17:15


Sos BBQ - nieoczywisty smak

Daniel Gumowski


Prelegenci


​​​​


Szef Adam Chrząstowski


​​​


Szef Bogdan Gałązka



Daniel Gumowski - De Care Group


​​​​


Szef Adrian Kiersnowski


​​​


Szef Iwona Niemczewska



Szef Jarosław Uściński



Szef Jarek Walczyk



Monika Wiśniowska - Made in PR


​​​


Szef Agata Wojda


​​​​


Maria Woźniak - Tender Meat Sp. z o.o.


​​​​


Prowadzący - Bartosz Wilczyński


Promotor kulinarny, ekspert marketingu. 

Doradza krakowskim szefom kuchni. Wyszukuje i poleca najlepsze lokalne produkty, promuje zapomniane, tradycyjne receptury. Doradca i szkoleniowiec polskich winiarzy
​i serowarów farmerskich w obszarze marketingu i turystyki kulinarnej.



​​​​


Sprawdź autorskie przepisy polskich kucharzy


Szef Iwona NIEMCZEWSKA przedstawia: łosoś, homar i ryż

Szef Jarek WALCZYK przedstawia:

batat, mintaj i homar

Szef Jarosław UŚCIŃSKI prezentuje: 
wołowina, łosoś, ryż, cieciorka ​i soczewica

Szef Bogdan GAŁĄZKA prezentuje: łosoś ​i bataty

Szef Agata WOJDA prezentuje: homar i bataty

Szef Zuzanna SKOCZEK prezentuje:
​cieciorka i soczewica

Szef Adam CHRZĄSTOWSKI prezentuje: stek z antrykotu

Szef Paweł SALAMON prezentuje:

łosoś i homar

Szef Adrian KIERSNOWSKI prezentuje: wołowina, łosoś i batat

Szef Bartosz PETER prezentuje:

mintaj, homar i batat

Szef Adam CHRZĄSTOWSKI prezentuje: steki ze świecy wołowej


Poznaj produkty, z których korzystali Szefowie kuchni


Łosoś, mintaj królują na talerzach


   

Najlepszej jakości wołowina z USA


​​

Bataty w wielu odsłonach


​​

Zasmakuj się w amerykańskim homarze


R z USA jako idealne uzupełnienie dania

 

Wszystkich zainteresowanych ofertą produktów rolno-spożywczych z USA zapraszamy do współpracy.

 

Kontakt: agwarsaw@state.gov

 

 



Lista importerów i dystrybutorów produktów amerykańskich


importerzy i dystrybutorzy




Organizatorzy i Partnerzy wydarzenia


Organizatorzy



     

  


Partnerzy


  

​​   

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut cursus justo ut quam ultricies, ut dignissim diam sagittis.Nunc blandit, leo nec commodo fermentum, erat eros lobortis arcu,at tempus mi lectus sed urna. Sed sollicitudin hendrerit tortor,quis mattis leo vestibulum eu. Vivamus in malesuada mauris.Pellentesque imperdiet dui feugiat sapien gravida pulvinar.Fusce nec tempor tortor.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut cursus justo ut quam ultricies, ut dignissim diam sagittis.Nunc blandit, leo nec commodo fermentum, erat eros lobortis arcu,at tempus mi lectus sed urna. Sed sollicitudin hendrerit tortor,quis mattis leo vestibulum eu. Vivamus in malesuada mauris.Pellentesque imperdiet dui feugiat sapien gravida pulvinar.Fusce nec tempor tortor.