​​​​

KULINARNE ODKRYCIA AMERYKI 2021


Dział Rolny Ambasady USA w Warszawie oraz Targi w Krakowie organizator Targów HORECA/GASTROFOOD dziękują wszystkim prelegentom oraz uczestnikom za udział w Kulinarnych Odkryciach Ameryki, największym tegorocznym wydarzeniu promującym amerykańskie produkty na polskich stołach!


Zapraszamy do zapoznania się z najlepszymi produktami z USA oraz przepisami znanych szefów kuchni. Już wkrótce pojawi się również nagranie

z wydarzenia.




Zobacz nagrania z wydarzenia


KOTWICA

DZIEŃ I, BLOK I



Naszymi gośćmi byli: 

Szef Agata Wojda, Szef Iwona Niemczewska, Szef Jarek Walczyk

DZIEŃ I, BLOK II



Eksperci Monika Wiśniowska, Anna Pawliszak i Jarosław Zieliński opowiedzieli nam
o homarach, rybach (łososiu, mintaju) i batatach.



DZIEŃ II, BLOK I



Gościliśmy Szefa Bogdana Gałązkę, Szefa Adriana Kiersnowskiego, Szefa Jarosława Uścińskiego oraz Szefa Adama Chrząstowskiego

DZIEŃ II, BLOK II



O wołowinie i sosach BBQ rozmawialiśmy z Marią Woźniak i Danielem Gumowskim


Prelegenci


​​​​


Szef Adam Chrząstowski


​​​


Szef Bogdan Gałązka



Daniel Gumowski - De Care Group


​​​​


Szef Adrian Kiersnowski


​​​


Szef Iwona Niemczewska



Anna Pawliszak - Seamor International LTD



Szef Jarosław Uściński



Szef Jarek Walczyk



Monika Wiśniowska - Made in PR


​​​


Szef Agata Wojda


​​​​


Maria Woźniak - Tender Meat Sp. z o.o.



Jarosław Zieliński


​​​​


Prowadzący - Bartosz Wilczyński


Promotor kulinarny, ekspert marketingu. 

Doradza krakowskim szefom kuchni. Wyszukuje i poleca najlepsze lokalne produkty, promuje zapomniane, tradycyjne receptury. Doradca i szkoleniowiec polskich winiarzy
​i serowarów farmerskich w obszarze marketingu i turystyki kulinarnej.




Sprawdź autorskie przepisy polskich kucharzy


KOTWICA

Szef Iwona NIEMCZEWSKA przedstawia: łosoś, homar i ryż

Szef Jarek WALCZYK przedstawia:

batat, mintaj i homar

Szef Jarosław UŚCIŃSKI prezentuje: 
wołowina, łosoś, ryż, cieciorka ​i soczewica

Szef Bogdan GAŁĄZKA prezentuje: łosoś ​i bataty

Szef Agata WOJDA prezentuje: homar i bataty

Szef Zuzanna SKOCZEK prezentuje:
​cieciorka i soczewica

Szef Adam CHRZĄSTOWSKI prezentuje: stek z antrykotu

Szef Paweł SALAMON prezentuje:

łosoś i homar

Szef Adrian KIERSNOWSKI prezentuje: wołowina, łosoś i batat

Szef Bartosz PETER prezentuje:

mintaj, homar i batat

Szef Adam CHRZĄSTOWSKI prezentuje: steki ze świecy wołowej


Poznaj produkty, z których korzystali Szefowie kuchni


KOTWICA

Łosoś, mintaj królują na talerzach


   

Najlepszej jakości wołowina z USA


​​

Bataty w wielu odsłonach


​​

Zasmakuj się w amerykańskim homarze


R z USA jako idealne uzupełnienie dania


Wszystkich zainteresowanych ofertą produktów rolno-spożywczych z USA zapraszamy do współpracy.


Kontakt: agwarsaw@state.gov





Lista importerów i dystrybutorów produktów amerykańskich


importerzy i dystrybutorzy




MENU WYDARZENIA


I dzień, 26 kwietnia 2021, poniedziałek


godz. 15:00


Otwarcie wydarzenia


Jonn Slette, Attache ds. Rolnych Ambasady Amerykańskiej,

Ewa Woch, Wiceprezes, Targi w Krakowie Sp. z o.o.


godz. 15:05 - 15:25


Comfort food.
​Amerykańskie wydanie

Szef kuchni Agata Wojda


godz. 15:25 - 15:45


Dobra ryba w rękach
szefa kuchni ​to skarb


Szef kuchni Iwona Niemczewska


godz. 15:45 - 16:05


Mintaj od podstaw.
​Jak znaleźć dobrego dostawcę


Szef kuchni Jarek Walczyk

godz. 16:15 - 16:30


Dlaczego batat?
American Dream w jednym warzywie


Monika Wiśniowska


godz. 16:30 - 16:45


Seafood z Alaski:
dziki z natury

Jarosław Zieliński


godz. 16:45 - 17:00


Homar amerykański 
- nieodkryty potencjał.

Anna Pawliszak

godz. 17:05 - 17:20


Strączkowe w kuchni – odpowiedź
na potrzeby gastronomii

Bartosz Wilczyński

II dzień, 27 kwietnia 2021, wtorek


godz. 15:00


Powitanie





godz. 15:05 - 15:25


Tygiel smaków


Szef kuchni Bogdan Gałązka

​​


​godz. 15:25 - 15:45


Ryż do sushi bez tajemnic

Szef kuchni Adrian Kiersnowski   


godz. 15:45 - 16:05


Sezon na BBQ



Szef kuchni Jarosław Uściński


godz. 16:05 - 16:25


Z szacunkiem dla wołowiny


Szef kuchni Adam Chrząstowski


godz. 16:40 - 16:55


Wołowina amerykańska. Z rancza
do kuchni polskiego szefa

Maria Woźniak



godz. 16:55 - 17:15


Sos BBQ - nieoczywisty smak

Daniel Gumowski


Organizatorzy i Partnerzy wydarzenia


Organizatorzy



     

  


Partnerzy


  

​​