​​



ALASKA SEAFOOD: ŁOSOŚ, MINTAJ




Owoce morza z Alaski


​​Owoce morza z Alaski zawsze są właściwym wyborem: niskotłuszczowe gatunki, takie jak mintaj, czy wysokotłuszczowe, takie jak dziki łosoś, który zawiera dużo kwasów omega-3.


Niska zawartość tłuszczu u ryb, a jednocześnie zawartość wielu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, łatwo przyswajalnych białek, witamin i minerałów, sprawia, że są idealnym źródłem składników odżywczych.


​Alaska szczyci się pięcioma wyjątkowymi i pysznymi gatunkami dzikiego łososia, które odpowiadają każdej potrzebie cenowej oraz ilościowej. W rzeczywistości prawie 95% dzikiego łososia złowionego w Ameryce Północnej pochodzi z Alaski. Świeży łosoś z Alaski jest dostępny w sezonie: od początku maja do października, z ograniczoną ilością łososia królewskiego w miesiącach zimowych. Łosoś mrożony z Alaski jest dostępny przez cały rok.

​​

​Tylko Alaska jest w stanie zapewnić operatorom gastronomii wszystkie trzy gatunki naturalnie słodkich i wyjątkowo pysznych krabów. Żadne inne łowisko na świecie nie rozumie tak wyraźnie potrzeby ostrożnego zarządzania tym wyjątkowym i cenionym zasobem, aby zagwarantować zrównoważony rozwój  i optymalną jakość. Alaska produkuje stałe i duże dostawy krabów alaskańskich oraz przegrzebków, które są dostępne przez cały rok w szerokiej gamie produktów.

​​​

​Poszczególne gatunki ryb białych z Alaski mają swój niepowtarzalny urok, a jednocześnie cieszą się reputacją najlepszych na świecie. Alaska produkuje 57% krajowych zbiorów owoców morza, z których większość składa się z gatunków ryb białych. Nasze odmiany ryb białych konsekwentnie spełniają wysokie oczekiwania klientów, a ich dostępność i uniwersalność zapewnia potrzeby operatorów gastronomii przez cały rok.

Alaska Seafood Marketing Institute reprezentuje interesy rybołówstwa na Alasce. Co ważne, priorytetu nie stanowią tu poszczególne firmy bądź produkty, lecz idea zrównoważonego wykorzystywania zasobów naturalnych oraz ochrona i zachowanie dzikich rybostanów.


Zobacz więcej na:

www.alaskaseafood.eu (pl)

www.alaskaseafood.org

ŁOSOŚ I MINTAJ W RĘKACH SZEFÓW KUCHNI

Szef Jarosław UŚCIŃSKI prezentuje: wołowina, łosoś, ryż, cieciorka ​i soczewica


Smażony dziki amerykański łosoś podany z ryżem, ciecierzycą i soczewicą oraz zielonym kremem ze szczypiorku i świeżego ogórka


Szef Jarek WALCZYK prezentuje: batat, mintaj i homar


Pieczone amerykańskie bataty podane ​z sosem grzybowo-szpinakowym oraz pieczonym mintajem
​z Alaski


Szef Adrian KIERSNOWSKI prezentuje:

wołowina, łosoś i batat


California maki z dzikim łososiem z Alaski ​i chipsami

z batatów


Szef Iwona Niemczewska prezentuje: łosoś, homar i ryż


​przepis 1: Wolno gotowany dziki amerykański łosoś oraz ryż z homarem, szpinakiem i szparagami


​przepis 2: Spaghetti z cukinii z dzikim amerykańskim łososiem wędzonym i dressingiem miodowo musztardowym

Szef Bogdan GAŁĄZKA prezentuje:
​łosoś ​i bataty


przepis 1: Chrupiący dziki łosoś z Alaski ze słodkimi ziemniakami i sałatą z dressingiem z pomarańczy


przepis 2: Pierogi z batatami i serkiem philadelphia podane z wędzonym dzikim łososiem z Alaski i kwaśną śmietaną

Szef Bartosz PETER prezentuje: mintaj, homar i batat


Smażony mintaj z Alaski podany z batatami na trzy sposoby, jarmużem smażonym z kiełbasą ​i maślanym sosem z kiszonej kapusty.

Szef Paweł SALAMON prezentuje: łosoś i homar


Wolno gotowany dziki łosoś z Alaski podany ​z amerykańskim homarem w palonym maśle, galaretką z wędzonej śliwki, duetem musów warzywnych oraz lekkim sosem „bisque” z homara


Sprawdź  wiele innych przepisów z owocami morza na www.alaskaseafood.eu


Zrównoważony rozwój w połowach na Alasce

Na Alasce przyszłość środowiska oraz owoców morza jest ważniejsza niż obecne możliwości połowów w celach komercyjnych. Zgodnie z wymogami konstytucji stanu Alaska, łowiska są zarządzane w sposób zrównoważony co zapewnia nieprzerwane dostawy owoców morza. 

Zobacz więcej na www.wildalaskaseafood.com/sustainability


     ​​        


ŁOSOŚ Z ALASKI


Zimne, czyste wody Alaski zawierają ogromne zasoby łososia pacyficznego. Oryginalny, dziki smak sprawia, że łosoś alaskański jest poszukiwany przez konsumentów owoców morza na całym świecie. 

Instytut Marketingu Owoców Morza na Alasce (ASMI) opracował przewodnik pełen informacji o przetwarzaniu, jakości
​i zaangażowaniu w zrównoważony rozwój łososia na Alasce. 

​Pobierz Buyer's Guide (dostępny w j.angielskim), by dowiedzieć się więcej.



Pobierz przewodnik dla nabywców





Wytyczne zrównoważonych połowów łososia na Alasce




Polityka zrównoważonych połowów na Alasce zawiera najważniejsze zasady i wspiera innowacyjne i kompleksowe podejścia do badań z zakresu ochrony łososia i zarządzania połowem.


Regulacja działalności człowieka
Grupy i agencje łączą zasoby w celu zminimalizowania wpływu działalności człowieka na populacje łososia.


Zaangażowanie społeczności
Zapewnienie otwartego publicznego procesu podejmowania decyzji dotyczących rybołówstwa poprzez komitety doradcze, spotkania publiczne oraz przejrzysty i otwarty proces w Zarządzie Rybołówstwa na Alasce.

Ochrona gatunków
W czasach niepewności decyzje dotyczące zarządzania będą sprzyjać ochronie łososia, aby zapewnić dostęp do niego dla przyszłych pokoleń.

Zarządzanie siedliskami
Zapewnienie bezpiecznego przepływu łososia przez siedliska słodkowodne, oceaniczne i ujścia rzek. Kamieniem węgielnym państwowego programu ochrony siedlisk łososia jest ustawa o rybach anadromicznych, na podstawie której powstał katalog wędrówek łososi zapewniający ochronę przez ADFG.

Badania naukowe i zarządzanie populacjami w celu ich utrzymania

Kontynuacja badań w celu lepszego zrozumienia ekosystemów łososia i skutków zmian środowiskowych.