FOOD EXPORT USA NORTHEAST – HOMAR



​Homar amerykański


Homar amerykański (Homarus americanus) jest homarem zimnowodnym naturalnie pozyskiwanym w Stanach Zjednoczonych, od Maine po Karolinę Północną. 


Ma wszechstronne zastosowanie, zarówno żywy, jak i mrożony. Jest dostępny przez cały rok pod postacią wielu innowacyjnych linii produktowych i w różnych opakowaniach. Przystosowanych do wykorzystania zarówno w handlu detalicznym, jak i gastronomii. Gotowane produkty z homara mogą być rozmrażane i podawane na zimno lub jako składnik gotowych dań. 

​​

SZEFOWIE KUCHNI PROPONUJĄ

Szef Paweł SALAMON prezentuje:


Wolno gotowany dziki łosoś z Alaski podany
​z amerykańskim homarem w palonym maśle, galaretką z wędzonej śliwki, duetem musów warzywnych oraz lekkim sosem „bisque” z homara

Szef Iwona Niemczewska przedstawia: 


Wolno gotowany dziki amerykański łosoś oraz ryż z homarem, szpinakiem i szparagami podane z gorąca emulsją cytrynowo maślaną, zimną emulsją ziołową, marynowanymi grzybkami „shimeji” i żelką chrzanową


Szef Agata WOJDA prezentuje: 


Jednogarnkowe danie z batatów z wędzoną śliwką, pomarańczą, smażonymi pomidorami podane z amerykańskim homarem


Szef Bartosz PETER prezentuje:


Grillowane ogony amerykańskiego homara podane na pszennym blinie i chipsie z alg nori, polane grejpfrutową emulsją

Szef Jarek Walczyk przedstawia:


Sałatka z amerykańskim homarem, sosem mango i świeżymi warzywami

​Czy wiesz że...


...homar amerykański ma wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych.  Zawiera jedynie 64mg cholesterolu i jest bogaty w białko, miedź, selen, cynk, fosfor oraz kwasy tłuszczowe Omega-3, które wzmacniają układ odpornościowy.


Dzięki rozbudowanym programom oraz ofercie edukacyjnej, Food Export USA-Northeast (Food Export-Northeast) jest uznawany za wiarygodnego eksperta oraz instytucję przyjazną pod względem finansowym dostawcom owoców morza oraz dostawcom rolnym z północnego-wschodu, którzy chcą sprzedawać swoje produkty za granicą. 



Założona w 1973 roku, Food Export-Northeast jest organizacją non-profit, która współpracuje z agencjami promocji rolnictwa z 10 stanów: Connecticut, Delaware, Maine, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, Nowego Jorku, Pensylwanii, Rhode Island i Vermont. Jej celem jest wspieranie relacji handlowych pomiędzy dostawcami i światowymi importerami oraz promowanie eksportu żywności, produktów rolnych i owoców morza z tych stanów.


Od momentu powstania organizacja pomaga dostawcom owoców morza z północnego-wschodu w uzyskaniu dostępu do licznych rynków eksportowych, wspiera zagraniczne programy edukacyjne i promocyjne oraz oferuje nowym dostawcom dostęp do funduszy, wspierających rozwój ich działalności eksportowej. 


​​​Czy wiesz że...


...technika przetwarzania homara amerykańskiego jest dosyć zaawansowana. Najpierw jest gotowany na parze, a następnie mrożony za pomocą ciekłego azotu, z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności.


​Czy wiesz że...


Cały łańcuch dostaw, od rybaków po dystrybutorów, utrzymuje rygorystyczne praktyki w zakresie przechowywania, transportu i magazynowania homara. 

​Czy wiesz że...


Połowy homara amerykańskiego są monitorowane i prowadzone w sposób zrównoważony. Rybacy stosują przy tym liczne środki ochronne mające na celu zapobieganie przełowieniom. Należą do nich m.in. limity w zakresie liczby połowów oraz pułapek. Homary łapane są właśnie w pułapki, a następnie ręcznie wyławiane i sprawdzane.