NORTH CAROLINA SWEET POTATOES: BATATY
Słodkie ziemniaki z Północnej Karoliny
W Stanach Zjednoczonych słodkie ziemniaki są elementem tradycji kulinarnej, natomiast w Polsce wciąż rośnie grono miłośników tego warzywa. Pasują prawie do wszystkiego: drobiu, wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny czy potraw wegetariańskich. Doskonale nadają się także do dań jednogarnkowych, zup i sałatek. Można z nich przyrządzić chleb, ciasto, torty, a nawet budynie, a w przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków, bataty świetnie smakują również na surowo. Słodkie ziemniaki są także bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy C, A, E i B6, wapń i białko.
North Carolina SweetPotato Commission Inc. to organizacja non-profit, w skład której wchodzi ponad 400 producentów batatów wraz z firmami zajmującymi się pakowaniem, przetwórstwem oraz partnerami biznesowymi. Głównym celem Komisji jest zwiększenie spożycia batatów poprzez edukację, działania promocyjne, badania oraz określenie najlepszych praktyk ogrodniczych wśród producentów.
BATATY PROSTE W PRZYGOTOWANIU
Bataty pasują praktycznie do wszystkiego. Możesz je użyć jako przystawki do drobiu, wieprzowiny, wołowiny, baraniny i innych mięs. Doskonale nadają się do dań jednogarnkowych, zup i sałatek. Możesz z nich przyrządzić chleb, ciasto, torty, a nawet budynie.
Zobacz, jak przyrządzili bataty nasi szefowie kuchni.
Szef Adrian Kiersnowski prezentuje:
California maki z dzikim łososiem z Alaski i chipsami z batatów
Szef Jarek Walczyk przedstawia:
Pieczone amerykańskie bataty podane z sosem grzybowo-szpinakowym oraz pieczonym mintajem z Alaski
Szef Bartosz Peter prezentuje:
Smażony mintaj z Alaski podany z batatami na trzy sposoby, jarmużem smażonym z kiełbasą i maślanym sosem z kiszonej kapusty
Szef Agata Wojda prezentuje:
przepis 1: Jednogarnkowe danie z batatów z wędzoną śliwką, pomarańczą, smażonymi pomidorami podane z amerykańskim homarem
przepis 2: Pieczone bataty z jabłkami w syropie pigwowym, kremem serowym i kruszonką razową z siemieniem lnianym
Szef Bogdan Gałązka prezentuje:
przepis 1: Chrupiący dziki łosoś z Alaski ze słodkimi ziemniakami i sałatą z dressingiem z pomarańczy
przepis 2: Pierogi z batatami i serkiem philadelphia podane z wędzonym dzikim łososiem z Alaski i kwaśną śmietaną
Sprawdź też
Czy wiesz że...?
Najlepszy smak bataty uzyskują po 1 do 2 tygodni od dnia zakupu.
Optymalne miejsce do przechowywania batatów powinno być chłodne i suche. Do tego celu doskonale nadaje się piwnica.
W celu uniknięcia brązowawych przebarwień przy obieraniu myj ziemniaki pod zimną wodą.
Gotuj bataty w skórce – w ten sposób zachowasz ich niemalże wszystkie substancje odżywcze.
Gotowane bataty można śmiało zamrozić. Po prostu obwiń nieobrane ziemniaki aluminiową folią, włóż do worka na mrożonki, a następnie do zamrażarki.