NORTH CAROLINA SWEET POTATOES: BATATY



Słodkie ziemniaki z Północnej Karoliny



W Stanach Zjednoczonych słodkie ziemniaki są elementem tradycji kulinarnej, natomiast w Polsce wciąż rośnie grono miłośników tego warzywa. Pasują prawie do wszystkiego: drobiu, wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny czy potraw wegetariańskich. Doskonale nadają się także do dań jednogarnkowych, zup i sałatek. Można z nich przyrządzić chleb, ciasto, torty, a nawet budynie, a w przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków, bataty świetnie smakują również na surowo. Słodkie ziemniaki są także bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy C, A, E i B6, wapń i białko.



poznaj bataty z USa 

North Carolina SweetPotato Commission Inc. to organizacja non-profit, w skład której wchodzi ponad 400 producentów batatów wraz z firmami zajmującymi się pakowaniem, przetwórstwem oraz partnerami biznesowymi. Głównym celem Komisji jest zwiększenie spożycia batatów poprzez edukację, działania promocyjne, badania oraz określenie najlepszych praktyk ogrodniczych wśród producentów.


www.slodkieziemniaki-usa.pl

BATATY PROSTE W PRZYGOTOWANIU

Bataty pasują praktycznie do wszystkiego. Możesz je użyć jako przystawki do drobiu, wieprzowiny, wołowiny, baraniny i innych mięs. Doskonale nadają się do dań jednogarnkowych, zup i sałatek. Możesz z nich przyrządzić chleb, ciasto, torty, a nawet budynie. 
Zobacz, jak przyrządzili bataty nasi szefowie kuchni​.

 

Szef Adrian Kiersnowski prezentuje: 

California maki z dzikim łososiem z Alaski ​i chipsami z batatów


Szef Jarek Walczyk przedstawia:


Pieczone amerykańskie bataty podane ​z sosem grzybowo-szpinakowym oraz pieczonym mintajem z Alaski

Szef Bartosz Peter prezentuje: 


Smażony mintaj z Alaski podany z batatami na trzy sposoby, jarmużem smażonym z kiełbasą ​i maślanym sosem z kiszonej kapusty

Szef Agata Wojda prezentuje: 


przepis 1: Jednogarnkowe danie z batatów z wędzoną śliwką, pomarańczą, smażonymi pomidorami podane z amerykańskim homarem


przepis 2: Pieczone bataty z jabłkami w syropie pigwowym, kremem serowym i kruszonką razową ​z siemieniem lnianym

Szef Bogdan Gałązka prezentuje: 


przepis 1: Chrupiący dziki łosoś z Alaski ze słodkimi ziemniakami i sałatą z dressingiem z pomarańczy


przepis 2: Pierogi z batatami i serkiem philadelphia podane z wędzonym dzikim łososiem z Alaski i kwaśną śmietaną

​Czy wiesz że...?



 Najlepszy smak bataty uzyskują po 1 do 2 tygodni od dnia zakupu.


 Optymalne miejsce do przechowywania batatów powinno być chłodne i suche. Do tego celu doskonale nadaje się piwnica.


 W celu uniknięcia brązowawych przebarwień przy obieraniu myj ziemniaki pod zimną wodą.


 Gotuj bataty w skórce – w ten sposób zachowasz ich niemalże wszystkie substancje odżywcze.


 Gotowane bataty można śmiało zamrozić. Po prostu obwiń nieobrane ziemniaki aluminiową folią, włóż do worka na mrożonki, a następnie do zamrażarki.


dowiedz się więcej