​​



PRELEGENCI



KOTWICA

​​​

Szef Adam Chrząstowski


Pierwsze doświadczenia w branży gastronomicznej zdobywał podczas podróży do Niemiec, Grecji, Szwajcarii i Holandii. Szef kuchni, zarządca restauracji w wielu cenionych hotelach w Polsce i na świecie. Od 2007 do 2014 współtworzył restaurację Ancora w Krakowie – siedmiokrotnie wyróżnioną w przewodniku Michelin.
Od lutego 2019 prowadzi działalność doradczą i szkoleniową w branży HoReCa, pod nazwą Adam Chrząstowski Consulting. Prowadzi consultingi, audyty, warsztaty kulinarne oraz pokazy promocyjne w Polsce i za granicą. Od lipca 2020 dyrektor kulinarny Hotelu Arłamów.

Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +; serię Adam Po Pracy, Adam w Sieci Patenty i Triki. Felietonista Food Service oraz adamchrzastowski.natemat.pl. Współautor książki “Gościnność od Kuchni”. W 2011 wybrany głównym konsultantem kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ. Od 2018 President Bocuse d’Or Academy Poland.

KOTWICA

​​​

Szef Bogdan Gałązka


Szef kuchni i restaurator, historyk jedzenia specjalizujący się w rekonstrukcji historycznej kuchni średniowiecza i późnego renesansu. Przez trzynaście lat był współwłaścicielem Gothic Restaurant znajdującej się na Zamku w Malborku. Laureat prestiżowej nagrody Szef Roku Kuchni Tradycyjnej 2019 przyznawanej przez Gault & Millau Polska. Autor artykułów naukowych, popularnonaukowych oraz trzech ksiąg kulinarnych: Smak Gothicu, Kuchnia Wielkich Mistrzów Zakonu Krzyżackiego w Malborku, Kuchnia Królów Polskich na Zamku w Malborku. Absolwent Culinary Academy of New York. Obecnie jest w trakcie uzyskania tytułu doktora z pracą na temat życia i twórczości XIX-wiecznego kucharza Jana Szyttlera.

KOTWICA

Daniel Gumowski - National Horeca & B2B Manager w De Care Group


Od ponad 16 lat współpracujący z rynkiem gastronomii w Polsce, przez ten czas pracując m.in. w takich firmach jak KraftHeinz czy Bonduelle, dzięki czemu zdobył doświadczenie we współpracy z różnymi Klientami- od baru fast-food po globalne sieci restauracji. Pasjonat smacznego jedzenia.

KOTWICA

​​​

Szef Adrian Kiersnowski


Absolwent szkoły gastronomicznej w Białymstoku, od 11 lat pracuje w Poznaniu i przez ten cały czas zajmuje się sushi i kuchnią japońską, która jest jego pasją i zarazem sposobem na życie.  W 2019r zwyciężył w Poland Sushi Cup zdobywając tytuł mistrza polski i nominację do reprezentowania kraju na mistrzostwach świata w Tokio podczas World Sushi Cup 2019. Od 2015 prowadzi własną restaurację Dozo Sushi Bar w Swarzędzu. 


KOTWICA

​​​​

Szef Iwona Niemczewska


Propagatorka jakościowego gotowania. Właścicielka i szef kuchni restauracji ”Z drugiej strony lustra” w Szczecinie. Absolwentka prestiżowej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu i Paul Bocuse Institute. Według Gault and Millau najlepsza kobieta Szef w Polsce 2018. Od 2017 jest trenerem i expertem reprezentującym Polskę w organizacjach WorldSkills i EuroSkills. Jest także trenerem w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej Ashanti. W 2019 otrzymała tytuł kulinarnej osobowości roku. Jest wiceprezesem Klubu Szefów Kuchni, oraz członkiem zarządu Chaine des Rotisseur w Polsce.

KOTWICA

Ania Pawliszak - Seamor International LTD


Od 6 lat Dyrektor handlowy w firmie Seamor International LTD zajmującej się zarówno importem ryb i owoców morza z całego świata, jak i ich przetwórstwem. Nieustanie zafascynowana specyfiką branży rybnej począwszy od samych połowów po przetwórstwo jak i kulinarne wykorzystanie produktów rybnych. Praca w tej branży nie tylko jest źródłem wielkich wyzwań ale również platformą do nawiązania bardzo ciekawych kontaktów w Polsce i na świecie… Wizyty w krajach takich jak US, Kanada i Australia zdecydowanie pozwoliły na spojrzenie na ryby i owoce morza i ich kulinarne zastosowanie innymi oczami….

KOTWICA

Szef Jarosław Uściński


Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Szef kuchni, właściciel restauracji i cateringu MOONSFERA. Menedżer Reprezentacji Polski Kucharzy Profesjonalnych. Członek drużyny BBQ Kings Polska, z którą zdobył wiele tytułów na świecie.


KOTWICA

Szef Jarek Walczyk


Mistrz kulinarny, doświadczony szef kuchni i restaurator. Prezes, współzałożyciel i fundator Fundacji Klubu Szefów Kuchni, ekspert Akademii Praktyk Gastronomicznych i Hotelarskich, współzałożyciel i wiceprezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, ambasador, Queen’s British Lamb oraz Z.T. Kruszwica.


Należy do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju. Gotuje według własnych przepisów, tworzy receptury dla przemysłu spożywczego, udziela konsultacji przy otwieraniu hoteli i restauracji, planuje zaplecza kuchenne. Zajmuje się kompleksowym wprowadzaniem produktów na rynek.
Właściwą karierę rozpoczął na morzu, pracując na statkach pasażerskich pod międzynarodowymi banderami. Po zejściu na ląd, pracował w prestiżowych hotelach jako dyrektor gastronomii i dyrektor hotelu. Dziś swoim nazwiskiem firmuje karty menu w wielu lokalach. Swoją wiedzą dzieli się w autorskich felietonach na łamach prasy branżowej. Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych, bierze czynny udział w rozwijaniu świadomości i wiedzy o branży. Laureat wielu nagród branżowych. 


www.jaroslaw-walczyk.pl
zobacz bio

KOTWICA


Monika Wiśniowska - Made in PR


Specjalistka ds. PR i komunikacji z wieloletnim doświadczeniem w branży FMCG. Aktualnie doradza polskim i międzynarodowym klientom w agencji Made in PR. Prywatnie pasjonatka podróży i odkrywania kulinarnych smaków świata.

KOTWICA

​​​

Szef Agata Wojda


Obieżyświat, felietonistka, smakosz

Czterokrotnie zdobywała wyróżnienie przewodnika Michelin

Laureatka nagrody Kobieta Szef 2015 Gault&Millau Polska


KOTWICA

​​​

Maria Woźniak - Dyrektor Marketingu Tender Meat sp. z o.o.


Z branżą mięsną związana od ponad 15 lat, głównie z rynkiem wołowiny premium. Do jej zadań należy promocja oraz handel mięsem wysokiej jakości. Poszukuje na rynkach zagranicznych dostawców produktów premium, które może zaproponować partnerom biznesowym HoReCa. Osobiście miłośniczka USA oraz wołowiny z tego kraju. To właśnie w Ameryce udało jej się zdobyć doświadczenie w zakresie procesu produkcji oraz rozbioru wołowiny premium. Odwiedzała tam rancza, na których hodowane jest bydło głównie ras Black Angus i Hereford, a także zakłady produkcyjne wiodących producentów eksportujących mięso do UE. Zainteresowania zawodowe przerodziły się z czasem w pasję grillowania i promowania kultury bbq za pośrednictwem bloga www.stekopedia.pl.

KOTWICA

Jarosław, Mariusz Zieliński

Przedsiębiorca i menedżer z 17-letnim praktycznym doświadczeniem w globalnej branży rybnej; przemysłowym rybołówstwie, przetwórstwie, promocji i rozwoju nowych produktów z ryb i owoców morza. Ekspert oraz koordynator działań, promocyjnych i marketingowych, Alaska Seafood Marketing Institute w Polsce. Popularyzator konsumpcji dzikich ryb i skorupiaków pochodzących ze zrównoważonych połowów. Wiceprezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb (PSPR), Wiceprezes AIPCE (Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb)


Prowadzący


KOTWICA

Bartosz Wilczyński - Promotor Kulinarny, konsultant ds. marketingu winiarskiego i produktów lokalnych


Doradza krakowskim szefom kuchni. Wyszukuje i poleca najlepsze lokalne produkty, promuje zapomniane, tradycyjne receptury. Doradca i szkoleniowiec polskich winiarzy i serowarów farmerskich w obszarze marketingu i turystyki kulinarnej. Juror w konkursach winiarskich, serowarskich i produktów lokalnych. Przewodniczący jury ogólnopolskiego Konkursu na Najlepszy Ser na Wielkim SERwowaniu we Wrocławiu. Wykładowca Podkarpackiej Akademii Wina (enoturystyka i branding). Współautor wielu strategii marketingowych i rozwoju turystyki dla miast i  regionów. Prowadzi degustacje, konferencje branżowe, warsztaty kulinarne i wizyty winiarsko-kulinarne. Współtwórca marki DESTYL – polskiej marki rzemieślniczych okowit. Podcaster. Realizuje z Mają Dutkiewicz projekt mediowy Radio Kulinarne- pierwszy podcast kulinarno-winiarski.