​​​



US MEAT EXPORT FEDERATION: WOŁOWINA



​Co wyróżnia amerykańską wołowinę


Amerykański przemysł wołowy jest znany z delikatnej, aromatycznej wołowiny karmionej zbożem, którą produkuje. Amerykańska wołowina przechodzi rygorystyczny proces kontroli i podlega surowym wytycznym rządowym, aby zapewnić najwyższy poziom bezpieczeństwa. W Stanach Zjednoczonych istnieje ponad 60 ras bydła mięsnego. Około 20 ras posiada genetykę pożądaną do produkcji wołowiny nadającej się do sprzedaży.


poznaj amerykańską wołowinę

        

USMEF to najlepiej zintegrowane stowarzyszenie w branży mięsnej i hodowlanej. USMEF reprezentuje producentów wołowiny/cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, a także pakowaczy i przetwórców, dostawców i handlowców, producentów nasion oleistych, producentów zbóż paszowych, organizacje rolnicze oraz organizacje zaopatrzeniowe i usługowe.


www.usa-beef.org

Wołowina na talerzach Szefów Kuchni

Szef Jarosław Uściński prezentuje:

Wolno pieczone żebra wołowe podane z babą ziemniaczaną i sosem rozmarynowym oraz piklami z czerwonej cebuli

Szef Adam Chrząstowski prezentuje:


Steki z amerykańskiej świecy wołowej podane z sałatą ogrodową

Szef Adrian Kiersnowski prezentuje:


przepis 2: Rainbow maki z amerykańską polędwicą wołową

Szef Adam Chrząstowski prezentuje: 


Stek z amerykańskiego antrykotu z polskimi borowikami i piklami

Zrównoważony rozwój


Amerykańscy producenci wołowiny od pokoleń dbają o to, żeby aby ich zwierzęta były zdrowe i zadowolone. Zaangażowanie producentów potwierdzają dane: stada w USA stanowią zaledwie 8% światowej populacji bydła, ale dostarczają 18% światowej wołowiny. Nowoczesna produkcja wołowiny wymaga mniej zasobów niż system z 1977 roku. Dla produkcji 1 miliarda kg wołowiny wykorzystuje się tylko 69,9% zwierząt, 81,4% pasz, 87,9% wody i 67,0% ziemi, co zmniejszyło ilość wytwarzanych odpadów i ślad węglowy o 16,3% w porównaniu z 1977 rokiem.


Dowiedz się więcej na: www.thesustainabilityalliance.us


Wołowina bez hormonów


W amerykańskiej wołowinie, która trafia do UE, nie ma hormonów. Program dla bydła bez hormonów (NHTC) obowiązuje od 1999 r., gdy Unia Europejska i Stany Zjednoczone wprowadziły środki ułatwiające kontrolę i handel wołowiną nieleczoną hormonami. Wszystkie farmy, rancza i miejsca paszowe zatwierdzone w ramach tego programu oraz wszystkie hodowle wołowiny przeznaczonej do wysyłki do Unii Europejskiej są bydłem nieleczonym hormonami i muszą być wymienione na stronie internetowej FSIS PartnerShare.


Więcej informacji na : www.usa-beef.org/for-distributors/non-hormone-treated-cattle-programme/