​​



USA DRY PEA & LENTIL COUNCIL - groszek, soczewica i cieciorka z USA




Małe nasiona o globalnym zasięgu


Amerykański groch, soczewica i ciecierzyca – znane również jako rośliny strączkowe – uprawiane są głównie na polach leżących na północ od 45° równoleżnika. Od Dakoty Północnej do stanu Waszyngton rośliny strączkowe sadzi się rotacyjnie z innymi roślinami w cyklu rocznym, zwykle naprzemiennie ze zbożami, takimi jak pszenica i jęczmień. Rośliny strączkowe są dobrze przystosowane do wegetacji w tamtejszym klimacie, ponieważ mogą kwitnąć przy stosunkowo chłodnej wiosennej aurze, gdy jedynym źródłem wody jest tylko stopniały śnieg i opady deszczu, zapewniające właściwą wilgotność gleby.







The USA Dry Pea and Lentil Council (Amerykańska Rada Producentów Grochu i Soczewicy) reprezentuje wszystkich zaangażowanych w produkcję i marketing suchego  grochu,  soczewicy  i  ciecierzycy  w  USA.  Nasi  członkowie  zajmują  się  m.in.  uprawą,  przetwarzaniem,  eksportem,  pośrednictwem,  magazynowaniem  ziarna.  Rada  rozpoczęła  działalność  w  1965  r.,  wspierając  plantatorów  grochu  i  soczewicy  w  stanach  Idaho i Waszyngton. Obecnie Rada reprezentuje hodowców wszystkich roślin strączkowych oraz wielu producentów i organizacji branżowych na terenie USA.  www.usapulses.org


Kontakt: Johanna Stobbs, USA Dry Pea & Lentil Council

jstobbs@marketbase.fr



Strączkowe zbiory 2020, wirtualna wycieczka - USA Pulse Harvest - USADPLC


Zanim produkty trafią na talerze, czyli - sezon wegetacyjny 2020 i zbiory roślin strączkowych w USA - groszek suchy, soczewica i ciecierzyca.


(Włącz Polskie Napisy)

Wpływ Covid-19 na globalny rynek roślin strączkowych


Tim McGreevy omawia wpływ Covid-19 na światowy rynek roślin strączkowych. Pierwszy raz film zaprezentowany na konwencie GPC Pulses 2.0 w październiku 2020.


(Włącz Polskie Napisy)

Amerykański groch, soczewica i ciecierzyca – znane również jako rośliny strączkowe – uprawiane są głównie na polach od Dakoty Północnej po stan Waszyngton.


Rośliny strączkowe, znane są ze swoich licznych korzyści odżywczych, zwierają ważne składniki odżywcze, w tym:

błonnik, białko, kwas foliowy, potas i żelazo.



Rośliny strączkowe dodają wspaniały smak, atrakcyjną konsystencję i wartości odżywcze do wszystkich rodzajów potraw, od zdrowych koktajli po sałatki, smażone potrawy, makarony… lista jest długa!


Rośliny strączkowe, w tym ciecierzyca
i soczewica, (które tu mamy) dobrze odpowiadająna potrzeby gastronomii, dzięki rosnącemu zapotrzebowaniu konsumentów na zdrowe, zrównoważone, pyszne pakowane pożywienie i ciekawe pozycje menu.


Rośliny strączkowe są dobrze przystosowane
​do wegetacji w tamtejszym klimacie, ponieważ mogą kwitnąć przy stosunkowo chłodnej wiosennej aurze. Dlatego rośliny strączkowe
z USA, słyną na całym świecie ze swojej wysokiej jakości.

Głównym celem plantatorów roślin strączkowych z USA jest konsekwentne dostarczanie produktu o najwyższej możliwej jakości. Partnerzy biznesowi na całym świecie mogą być pewni, że otrzymają dokładnie to 
​co zamówili.

​​

Dzięki roślinom strączkowym możesz tworzyć posiłki bezglutenowe, wegetariańskie, o niskiej zawartości tłuszczu, z błonnikiem i białkiem, które są atrakcyjne dla gości w każdym wieku.


​​Rośliny strączkowe to uniwersalna, bogata w składniki odżywcze i niedroga żywotność, której obecnie poszukują konsumenci.



Więcej ciekawostek: https://pulses.org/global





AMERYKAŃSKIE STRĄCZKI W POTRAWACH NASZYCH KUCHARZY


Szef Zuzanna Skoczek prezentuje: cieciorka i soczewica


​przepis 1: Ciasto z ciecierzycy i podgrzybków podane z selerem, wegańskim majonezem, jałowcem i koperkiem


przepis 2: Pieczone pory z zieloną soczewicą, grillowanymi jabłkami, grillowaną cebulką ​i orzechami laskowymi

Szef Jarosław Uściński prezentuje: cieciorka ​i soczewica


Smażony dziki amerykański łosoś podany z ryżem, ciecierzycą
​i soczewicą oraz zielonym kremem ze szczypiorku i świeżego ogórka