USA DRY PEA & LENTIL COUNCIL - groszek, soczewica i cieciorka z USA
Małe nasiona o globalnym zasięgu
Amerykański groch, soczewica i ciecierzyca – znane również jako rośliny strączkowe – uprawiane są głównie na polach leżących na północ od 45° równoleżnika. Od Dakoty Północnej do stanu Waszyngton rośliny strączkowe sadzi się rotacyjnie z innymi roślinami w cyklu rocznym, zwykle naprzemiennie ze zbożami, takimi jak pszenica i jęczmień. Rośliny strączkowe są dobrze przystosowane do wegetacji w tamtejszym klimacie, ponieważ mogą kwitnąć przy stosunkowo chłodnej wiosennej aurze, gdy jedynym źródłem wody jest tylko stopniały śnieg i opady deszczu, zapewniające właściwą wilgotność gleby.
The USA Dry Pea and Lentil Council (Amerykańska Rada Producentów Grochu i Soczewicy) reprezentuje wszystkich zaangażowanych w produkcję i marketing suchego grochu, soczewicy i ciecierzycy w USA. Nasi członkowie zajmują się m.in. uprawą, przetwarzaniem, eksportem, pośrednictwem, magazynowaniem ziarna. Rada rozpoczęła działalność w 1965 r., wspierając plantatorów grochu i soczewicy w stanach Idaho i Waszyngton. Obecnie Rada reprezentuje hodowców wszystkich roślin strączkowych oraz wielu producentów i organizacji branżowych na terenie USA. www.usapulses.org
Kontakt: Johanna Stobbs, USA Dry Pea & Lentil Council
Strączkowe zbiory 2020, wirtualna wycieczka - USA Pulse Harvest - USADPLC
Zanim produkty trafią na talerze, czyli - sezon wegetacyjny 2020 i zbiory roślin strączkowych w USA - groszek suchy, soczewica i ciecierzyca.
(Włącz Polskie Napisy)
Wpływ Covid-19 na globalny rynek roślin strączkowych
Tim McGreevy omawia wpływ Covid-19 na światowy rynek roślin strączkowych. Pierwszy raz film zaprezentowany na konwencie GPC Pulses 2.0 w październiku 2020.
(Włącz Polskie Napisy)
Amerykański groch, soczewica i ciecierzyca – znane również jako rośliny strączkowe – uprawiane są głównie na polach od Dakoty Północnej po stan Waszyngton.
Rośliny strączkowe, znane są ze swoich licznych korzyści odżywczych, zwierają ważne składniki odżywcze, w tym:
błonnik, białko, kwas foliowy, potas i żelazo.
Rośliny strączkowe dodają wspaniały smak, atrakcyjną konsystencję i wartości odżywcze do wszystkich rodzajów potraw, od zdrowych koktajli po sałatki, smażone potrawy, makarony… lista jest długa!
Rośliny strączkowe, w tym ciecierzyca
i soczewica, (które tu mamy) dobrze odpowiadająna potrzeby gastronomii, dzięki rosnącemu zapotrzebowaniu konsumentów na zdrowe, zrównoważone, pyszne pakowane pożywienie i ciekawe pozycje menu.
Rośliny strączkowe są dobrze przystosowane
do wegetacji w tamtejszym klimacie, ponieważ mogą kwitnąć przy stosunkowo chłodnej wiosennej aurze. Dlatego rośliny strączkowe
z USA, słyną na całym świecie ze swojej wysokiej jakości.
Głównym celem plantatorów roślin strączkowych z USA jest konsekwentne dostarczanie produktu o najwyższej możliwej jakości. Partnerzy biznesowi na całym świecie mogą być pewni, że otrzymają dokładnie to
co zamówili.
Dzięki roślinom strączkowym możesz tworzyć posiłki bezglutenowe, wegetariańskie, o niskiej zawartości tłuszczu, z błonnikiem i białkiem, które są atrakcyjne dla gości w każdym wieku.
Rośliny strączkowe to uniwersalna, bogata w składniki odżywcze i niedroga żywotność, której obecnie poszukują konsumenci.
AMERYKAŃSKIE STRĄCZKI W POTRAWACH NASZYCH KUCHARZY
Szef Zuzanna Skoczek prezentuje: cieciorka i soczewica
przepis 1: Ciasto z ciecierzycy i podgrzybków podane z selerem, wegańskim majonezem, jałowcem i koperkiem
przepis 2: Pieczone pory z zieloną soczewicą, grillowanymi jabłkami, grillowaną cebulką i orzechami laskowymi
Szef Jarosław Uściński prezentuje: cieciorka i soczewica
Smażony dziki amerykański łosoś podany z ryżem, ciecierzycą
i soczewicą oraz zielonym kremem ze szczypiorku i świeżego ogórka