USA RICE FEDERATION: RYŻ



Potencjał amerykańskiego ryżu


Produkcja ryżu jest częścią amerykańskiej historii od ponad 300 lat. Rygorystyczne środki kontroli produkcji, przetwarzania, przechowywania i transportu ryżu z USA zapewniają najwyższy poziom bezpieczeństwa, konsystencji i niezawodności produktu.


Amerykański przemysł ryżowy dostarcza zdrowy i bezpieczny produkt dla wielu klientów na całym świecie.  Produkcja w odpowiedzialny i zrównoważony sposób przekładaja się na lepszą przyszłość dla nas i następnych pokoleń.



pobierz więcej informacji

​​


Różnorodność odmian ryżu - jakiejkolwiek odmiany ryżu potrzebujesz, amerykańcy hodowcy zrzeszeni w USA Rice mogą ją dostarczyć.


 

​Poznaj główne odmiany hodowane obecnie w USA

Ryż długoziarnisty


wąskie ziarna są dłuższe w 4-5 razy w porównaniu z szerokością.
Po ugotowaniu ryż długoziarnisty nie skleja się, jest lekki i delikatny,
​co zapewnia miękki smak i uniwersalność stosowania.

Ryż paraboliczny długoziarnisty – ziarna ryżu są dodatkowo poddawane parowaniu pod większym ciśnieniem, co pozwala zachować większość
witamin i minerałów w ziarnach ryżu. Przygotowane w ten sposób ziarna
mają wyjątkowo delikatny smak i nie sklejają się. Surowy ryż paraboliczny
ma ​złocisty kolor, który zmienia się na śnieżnobiały podczas gotowania.

Ryż bielony– ziarna ryżu mają delikatny smak, cechują się również dużą uniwersalnością. Biały kolor uzyskuje się, usuwając zewnętrzną łuskę ​
​i okrywę. Ziarna nie sklejają się przy ugotowaniu.

Brązowy ryż długoziarnisty – w 100% pełnoziarnisty ryż z orzechową nutką.
​W czasie obróbki usuwa się tylko zewnętrzna niejadalna łuska, dzięki czemu zachowuje najwięcej naturalnych składników odżywczych: minerały, witaminy oraz błonnik pokarmowy.

Inne odmiany ryżu


Ryż krótkoziarnisty - ziarna są krótkie i praktycznie okrągłe. Ugotowane ziarna
​są miękkie i nieco gumowate, z lekką sprężystością przy jedzeniu.

Ryż średnioziarnisty – ziarna są krótsze i szersze niż ziarna ryżu długoziarnisty,
​w 2-3 razy dłuższe w porównaniu z szerokością. Po ugotowaniu ziarna są wilgotne i delikatne, sklejają się bardziej niż ryż długoziarnisty.

​Aromatyczny ryż - aromatyczne rodzaje ryżu, takie jak ryż jaśminowy
​i basmati klasyfikowane jako długoziarniste i uprawiane również w USA.
Ryż basmati ma wyraźny smak i jest często używany w kuchni indyjskiej.
Ryż jaśminowy ma delikatny aromat oraz miękką i lekko lepką konsystencję
​po ugotowaniu.

Dziki ryż – to pióra górnej części rośliny półwodnej, uprawianej w Ameryce Północnej. W USA jest uprawiany w Kalifornii i Minnesocie. Dziki ryż jest
​w 100% pełnoziarnistym, jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych
i białka. Ugotowane ziarna mają orzechowy smak i teksturę do żucia, idealnie nadaje się do mieszanek z innymi odmianami: ryżem białym lub brązowym.

USA Rice Federation (USA Rice) jest światowym przedstawicielem wszystkich segmentów amerykańskiego przemysłu ryżowego. Naszą misją jest zapewnienie powodzenia w działaniach zjednoczonego przemysłu ryżowego w Stanach Zjednoczonych. Występujemy w imieniu rolników, młynarzy, kupców i pokrewnych firm. USA Rice pomoże Ci nawiązać współpracę z dostawcami amerykańskiego ryżu i zapewni wszystkie potrzebne informacje dotyczące hodowli ryżu w USA. 

​Ms Eszter Somogyi

Director - Europe, Middle East and Africa


​esomogyi@usarice.com

phone: +49 40 611 35 733

cell phone: +49 172 4479 180

Hamburg Business Center

USA Rice Federation

Christoph-Probst-Weg 4

20251 Hamburg, Germany

​​

www.usarice.com

Hodowla ryżu w USA a zrównoważony rozwój

​​​Dziś uprawa ryżu stała się ścisłą nauką połączoną z wiedzą przekazywaną
z pokolenia na pokolenie.

W ciągu ostatnich 36 lat amerykańscy rolnicy uprawiający ryż zmniejszyli zużycie wody o 52%, zużycie energii o 34% i emisję gazów cieplarnianych
​o 41%. Wszystkie te wyniki zostały osiągnięte przy jednoczesnym zapewnieniu milionów akrów dla siedlisk dzikich zwierząt, migrujących ptaków wodnych i innych zwierząt.



RYŻ AMERYKAŃSKI W RĘKACH POLSKICH SZEFÓW KUCHNI

Szef Iwona Niemczewska prezentuje:

łosoś, homar i ryż


przepis 1: Wolno gotowany dziki amerykański łosoś oraz ryż z homarem, szpinakiem i szparagami 


przepis 2: Spaghetti z cukinii z dzikim amerykańskim łososiem wędzonym i dressingiem miodowo
- musztardowym

Szef Adrian Kiersnowski prezentuje: wołowina, łosoś i batat


przepis 1: California maki z dzikim łososiem z Alaski ​i chipsami z batatów


przepis 2: Rainbow maki z amerykańską polędwicą wołową

Szef Jarosław Uściński prezentuje:

wołowina, łosoś, ryż, cieciorka ​i soczewica


przepis 1: Wolno pieczone żebra wołowe podanez babą ziemniaczaną i sosem rozmarynowym oraz piklami z czerwonej cebuli


przepis 2: Smażony dziki amerykański łosoś podany z ryżem, ciecierzycą i soczewicą oraz zielonym kremem ze szczypiorku i świeżego ogórka

​​



Sushi i ryż z USA



Planujesz wprowadzić do menu restauracji sushi? A może prowadzisz sushi bar i chcesz urozmaicić ofertę?


Czy wiesz, że do sushi idealnie nadaje się ryż hodowany w USA przez naszych sprawdzonych producentów?

​​Ryż japoński, średni i krótkoziarnisty, uprawiany w USA, ma optymalne właściwości wchłaniania i przywierania, niezbędne dla wysokiej jakości ryżu do sushi.

Chcesz wiedzieć jak przygotować Califoria Rolls lub poznać inne pomysły na sushi? Zobacz przepisy z amerykańskim ryżem w naszym biuletynie.



Pobierz broszurę




Czy wiesz czym są California Rolls?


California Roll - sposób „na lewą stronę” został wynaleziony przez pioniera kuchni Mashita w restauracji Tokyo Kaikan w małym Tokio (Los Angeles). Ciekawe jest to, że ten nowy styl sushi wyruszył w drogę powrotną przez Pacyfik aż do Japonii.